Subsidieregeling Eurostars

Eurostars is een Europees subsidieprogramma en onderdeel van Eureka. Een groot aantal Eureka-landen en de Europese Commissie stellen geld beschikbaar om projecten te ondersteunen die het MKB heeft geïnitieerd. Het gaat om high-tech MKB-bedrijven, die minimaal 10% van hun omzet of FTE’s besteden aan R&D. Het doel is marktgerichte R&D-projecten te financieren, waarin het MKB een belangrijke rol speelt. 

De volgende landen doen mee aan Eurostars: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, IJsland, Ierland, Israël, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitsterland.

Wat is een Eurostars-project?

Een Eurostars-project is een Europees R&D-project en wordt geleid door een high-tech MKB. Een high-tech MKB besteedt 10% van de omzet of FTE's aan R&D.


De regeling verwelkomt technologisch innovatieve projecten uit alle vakgebieden waarmee een nieuwe technologie wordt ontwikkeld, bedoeld voor een product, proces of dienst dat binnen 2 jaar na afloop op de markt gebracht kan worden.


Aan een Eurostars-project doen tenminste twee partijen uit verschillende Eurostars-landen mee, die gezamenlijk aan de ontwikkeling van een nieuw product, proces of een dienst werken. De deelnemende high-tech MKB's nemen tenminste 50% van de R&D-kosten voor hun rekening. Het project duurt maximaal 3 jaar en binnen 2 jaar na afloop van het project wordt een marktintroductie voorzien. Er is een evenwichtige verdeling in de samenwerking, waarbij een land of projectdeelnemer niet meer dan 75% van het project op zich neemt.

Aanvraagprocedure

De aanvraag bestaat uit twee stappen

  • Het project wordt voor de centrale beoordeling ingediend in Brussel. De projecten worden beoordeeld door een internationaal evaluatiepanel aan de hand van drie criteria: technologische innovatie, economische perspectief en projectmanagement. Het resultaat van de evaluatie is een ranking list, die de volgorde van toekenning van subsidie bepaalt. De ranking list gaat naar de deelnemende landen, die zich aan deze volgorde moeten houden.
  • Wanneer een project volgens de ranking list in aanmerking komt voor subsidie, dient de Nederlandse aanvrager in Nederland aanspraak te maken op de Eurostars-regeling. Zijn projectpartners doen dit allen ook in eigen land. 

Financiering in Nederland

In Nederland worden Eurostars-projecten gefinancierd door middel van de Eurostars-subsidieregeling. Het subsidiepercentage is 35% voor onderzoeksactiviteiten en 25% voor ontwikkelingsactiviteiten. Voor MKB worden deze percentages verhoogd met 10%. De maximale subsidie is € 500.000 voor de gezamenlijke kosten van de Nederlandse deelnemers.

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons kantoor.